bullet journal gebruiken

Contents

Wat is een bullet journal

Wat is een bullet journal, wat wil ik er mee en hoe ga ik hem inrichten. Van allerhande vragen over het hoe en wat.

 

Een bullet journal (BuJo) is een agenda, dagboek en to do-lijst in één. Het is geen digitaal wondermiddel, maar een methode om taken, afspraken, deadlines en gedachten in een opschrijfboekje te ordenen. Gewoon met pen en papier. Of zoals Lona Aalders van het boek Bullet journaling het uitlegt: “Het is enerzijds een agenda voor afspraken in de toekomst, anderzijds biedt het ruimte voor gedachtes, ideetjes en reflectiemomenten die je op elk moment van de dag wilt kunnen opschrijven.” Ook handig om te weten: je moet even af van de gedachte dat dit notitieboek weer een extra schrift is naast wat je al hebt: het vervangt ze allemaal als je zou willen.

citaat van https://www.flowmagazine.nl/creativiteit/diy/bullet-journal-wat-is-het-en-hoe-gebruik-je-het.html

Dit bovenstaande is inderdaad in het kort uitgelegd wat een bullet journal is.

Waarom een bullet journal

Gezien het aantal hobby’s wat ik heb en dingen die moeten gebeuren, wilde ik een systeem waarmee ik snel kan zien of iets al is gedaan en wat er allemaal nog moet gebeuren.

Af en toe zit mijn hoofd vol met dingen die ik wil onthouden of moet onthouden, waardoor ik dan weer de helft vergeet te doen. Dat is vrij irritant en met deze bujo kan ik mijn hoofd leeg maken en gebruiken voor andere dingen zoals bijvoorbeeld uitwerken van ideeën, lekker bezig zijn met hobby’s en dergelijke

Om te beginnen met een bullet journal (zal hem nu vaker bujo noemen), heb ik een boekje gekocht met allemaal stipjes er in. Door dit lege boekje helemaal aan te passen naar mijn wensen, is het voor mij werkzaam.

 

De index

Als eerste ben ik begonnen met een index. Hierin schrijf ik net zoals in een document de kop neer met het paginanummer er achter. Hierdoor kan ik  makkelijk terug vinden waar wat staat.

Mocht ik later als ik al verder ben in de bujo nog wat extra over een bepaald onderwerp hebben, dan schrijf ik in de index als volgt:

[onderwerp]  -> pagina-pagina, pagina

Hierdoor weet ik waar alles staat in het boekje.

Ik heb de moet opgepakt om dit eens te gaan proberen en ik moet zeggen, het bevalt me wel.

Het heeft niet veel te maken met mijn hobby’s of zo, maar het geeft me wel meer inzicht in mijn leven

Ik gebruik het nu voor verschillende dingen zoals mijn agenda (planning en dergelijke), als dagboek (hierin vermeld ik wat er vandaag is gebeurd), een habbits-tracker (hier vermeld hoe mijn gewoontes zich op de dag manivesteren) en een ideeën hoek voor het uitwerken van ideeën die ik zo door de dag heb.

Al met al een boekje waar alle informatie in gaat wat ik bedenk, doe en plan.

De habbit-tracker

Een voorbeeld van een habbit tracker zie je hieronder.

habbit tracker
habbit tracker voor het dagelijks uitvoeren van bepaalde dingen zoals hardlopen oid

Hier kun je veel dingen in kwijt. Hoeveel stappen je bijvoorbeeld per dag loopt (dit kun je tracken via je telefoon)

Andere dingen zijn hoeveel uur je slaapt en hoeveel koffie je drinkt.

Ik weet niet of ieder hier wat aan heeft, maar voor mij werkt het wel.

Agenda

Als agenda gebruik ik hem ook en voo r mij werkt het als een trein. Ik kan makkelijk zien wat ik nog moet doen die dag en ik schrijf op wat ik aan koffie drink, hoe mijn mood is en nog wat andere dingen.

daily agenda
Een voorbeeld van een daily agenda (https://littlecoffeefox.com/bullet-journal-daily-spread/)

Ik krijg door zo´n soort agendag veel meer overzicht in mijn dag.

 

Hobby’s

De bedoeling is dat ik de bujo ook ga gebruiken voor mijn hobby’s. Hoe ik dat ga doen weet ik nog niet, maar er komen vast wel een keer ideeën boven borrelen die ik dan ga uitwerken.

 

Legenda

Een legenda heb ik wel nodig in het bujo, ik maak veel gebruik van kleuren e.d. om aan te geven hoe of wat.

een voorbeeld van een legenda
een voorbeeld van een legenda (https://www.reddit.com/r/bujo/comments/a05syk/the_key_to_my_first_bullet_journal/)

 

Een legenda is dus een aanduiding van tekens die je gebruikt in de bujo. Ik zelf gebruik andere tekens, maar het is wel handig om je aan één soort van tekens te houden omdat je anders in de war gaat raken.

Conclusie

Al met al moet ik zeggen dat het me tot nu toe best bevalt, maar hoe dat in de toekomst zich gaat uitwijzen zie ik vanzelf wel.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Translate »