Geen categorie

Openhaard in de taverne

Een taverne / herberg is niets als er geen open haard aanwezig is. Dus dan maar een open haard maken. Alleen hoe maak je vuur?

Voor het maken van vuur heb ik gebruik gemaakt van hete lijm. Deze lijm smelt ik in een de vorm van vlammen. Dit is een lastig karweitje, maar volgens mij is het gelukt.

het brandende vuurtje 🙂

Hierna heb ik het vuur er weer uit gehaald en heb de haard zelf aan de binnenkant zwart geschilderd, waarna hij is geweathered.

Het gaatje wat onder in de open haard zit is voor de led die binnen in de hete lijm brand

Voor het hout (waar de haard op brand) ben ik even de tuin in gedoken en heb er kleine takjes opgehaald. Deze takjes heb ik zwart geschilderd en daarna grijs ge-dry-brushed.

Ik quote even een stukje van de modelbouw-wiki


Voor het oplichten van details of het aanbrengen van roest is de dry brush techniek erg geschikt. We bespreken wat dry brushen precies is, wanneer je het kunt toepassen op je model en nog belangrijker, hoe je zelf aan de slag kunt met dry brushen.

Wat is dry brushing?
Drybrush is een verftechniek waarbij de kwast die je gebruikt slechts een minimale hoeveelheid verf kan afgeven. De kwast die je gebruikt is in principe droog, het is een ‘dry brush’.

Wanneer gebruik je de drybrush techniek?
Deze populaire techniek van verfen is erg geschikt voor het oplichten van kleine details op een model. Doordat je met de bijna droge kwast heel zachtjes over de details van het model strijkt blijft de verf alleen aan deze detailstukjes achter waardoor ze beter zichtbaar worden. Verder is het stuk per stuk schilderen van kleine metertjes en knopjes in een model vaak onmogelijk omdat deze simpelweg te klein zijn. Door het dry brushen krijg je deze details naar boven en gaan ze niet verloren. De verf blijft hangen aan de randen van de details.
Een andere toepassing is het wheateren van je model. Door de lichte stroken die je maakt met de kwast worden er op het model ‘krassen’ en bijvoorbeeld roest aangebracht.

Hoe dry brushen?
Zorg ervoor dat het model reeds een basiskleur heeft. Pak vervolgens een kwastje of borstel met een stijf en stomp uiteinde is het beste geschikt om de verf aan te brengen. Eventueel kan je de kop van kwastje half afknippen. De grootte van de kwast hangt van het oppervlak dat je gaat dry brushen. Neem voor een figuurtje een kleinere kwast dan voor de buitenkant van een modeltank.
Dompel de kwast slechts een paar millimeter in de verf. Zowel verf op oliebasis als waterbasis is geschikt om gebruikt te worden. Matte verf werkt overigens beter dan glossy. Het is niet nodig om de verf te verdunnen.
Wrijf nu de kwast vrijwel helemaal droog aan bijvoorbeeld een stukje wit wc-papier of keukenpapier. Strijk met de bijna droge kwast heel lichtjes over het model heen. Het is mogelijk dat je meerdere lagen dient te strijken voor het beste effect. Ga in ieder geval niet meer druk uitoefenen op de kwast omdat dan ook de achtergrond van de details verloren zullen gaan.
Neem de tijd voor het dry brushen. Het aanbrengen van de verf gaat een stuk eenvoudiger dan het verwijderen bij eventuele fouten. Net als met alle andere modelbouw technieken, oefening baart kunst, succes!


Door dit te gebruiken komt het as-accent wat meer naar voren.

Als je namelijk kijkt in een open haard, heb je daar op het zwart geblakerde hout ook grijze delen zitten die gloeien. Hiervoor heb ik grijs gebruikt.

Het totaal plaatje ziet er als volgt uit:

De open haard wordt aangestuurd door een Arduino Uno. Deze heeft een functie die de ledjes laat flikkeren en ze niet op volledig vermogen laat branden.

Later zal deze worden vervangen door een Arduino Nano, waar ik als ik het goed heb genoeg aansluitingen op heb zitten om alles aan te sluiten.

Hieronder nog een video-tje van het open haardje

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Translate »